Accountant: vind een accountancy service in de buurt

Een accountant is uw financiële vertrouwenspersoon. Vaak worden boekhouders en accountants over een kam geschoren maar er bestaat een duidelijk verschil tussen beide. Zo hebben accountants vaak een controlerende functie waarbij met name de jaarrekening geanalyseerd wordt. Daarnaast fungeert een accountant ook vaak als adviseur en kan een accountant de administratie voeren.

Wanneer is iemand een accountant?

Niet iedereen mag zich accountant noemen. Dit is namelijk een wettelijk beschermd beroep waar een titel voor nodig is. Ook zijn accountants gebonden aan strenge wettelijke eisen.  Het vergt vele jaren aan opleiding en praktijkervaring om een titel als accountant te mogen dragen. Zo heeft een accountant in de regel een professionele bacheloropleiding of een academische master-opleiding achter de rug, met eventueel een specifieke afstudeerrichting zoals een master in accountancy en het revisoraat of een master in handelswetenschappen. Een erkende accountant in België is lid van de organisatie 'ITAA' (Instituut voor Belastingadviseurs en Accountants)

Wat doet een accountant?

De accountant houdt zich van oorsprong bezig met financiële administraties. Naast het controleren of opstellen van jaarrekeningen hebben accountants ook een adviserende rol. Een accountant heeft namelijk als geen ander inzicht in de financiële situatie van een bedrijf. Wanneer er bewust of onbewust financiële fouten worden gemaakt zal een accountant dit aankaarten waardoor er effectiever gewerkt kan worden. Een accountant houdt zich over het algemeen bezig met de uitvoering van de volgende opdrachten:

  • Geven van advies in belastingaangelegenheden;
  • Werkzaamheden van boekhouders controleren en waar nodig verbeteren;
  • Financiële administratieve diensten;
  • Boekhouding voeren;
  • Vertegenwoordigen van belastingplichtigen, denk aan controle van jaarrekening of de financiële stand.

Waar werkt een accountant?

Een accountant kan werken voor een accountantskantoor, maar ook bij grote organisaties of bij de overheid. Grote ondernemingen, zoals BV's en NV's, werken vaak met een Financieel Directeur die een achtergrond heeft in de accountancy. Er zijn tenslotte genoeg kleinere of middelgrote verenigingen, stichtingen en ondernemingen die gebruikmaken van een accountant. Voor kleine ondernemingen en zelfstandigen (eenmanszaken) is een accountant in dienst nemen echter geen verplichting. Grotere ondernemers dienen een goedgekeurde accountantsverklaring bij de jaarrekening te voegen, zelfstandigen en kleine ondernemers niet.

Op zoek naar een accountant voor VOF of BV?

Wij hebben een geschikte accountant beschikbaar voor uw vraagstuk. Binnen 48 uur komt u in contact met maximaal 3 professionele accountants bij u in de buurt. Vraag vrijblijvend offertes aan via ons aanvraagformulier hieronder of neem voor de mogelijkheden contact met ons per mail  of telefoon.

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)


Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.