Wat is en doet een fiscalist?

Een fiscalist is een specialist op het gebied van zowel nationale als internationale fiscale vraagstukken. Om een titel als fiscalist te kunnen voeren dient een universitaire studie ‘Fiscaal Recht’ of 'Fiscale Economie' gevolgd te worden. Er is een onderscheid tussen breed opgeleide fiscalisten met kennis van meerdere belastinggebieden en fiscaal specialisten. Een fiscaal specialist specialiseert zich na verloop van tijd binnen een bepaald belastinggebied.

Wat is een fiscalist precies?

Kort gezegd is een fiscalist iemand die veel van belastingen weet. Fiscalisten nemen het werk over van belastingadviseurs en gaan over zaken die niet dagelijks voorkomen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen fiscalisten werkzaam in de aangiftepraktijk of adviespraktijk. De aangiftepraktijk is de uitvoerende laag binnen organisaties en de adviespraktijk houdt zich enkel met advisering bezig. 

Wat doet een fiscalist?

Een fiscalist kan ingezet worden op diverse belastinggebieden. Werkzaamheden van een fiscalist zijn bijvoorbeeld inkomstenbelasting, omzetbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting, estate planning, pensioenvraagstukken, erfbelasting etc. Ook worden er bezwaarschriften voorbereid, memo's geschreven en controleert een fiscalist jaarrekeningen op fiscaal gebied. De fiscalist houdt contact met de FOD en houdt zich continu bezig met de continu veranderende belastingwetgeving. 

Wat is het verschil tussen een accountant en fiscalist?

Waar een fiscalist zich hoofdzakelijk bezighoudt met het geven van fiscale adviezen en het bijhouden van de fiscale regelgeving, daar is een accountant vooral bezig met advisering op bedrijfseconomisch gebied. Daarnaast heeft een fiscalist vaak een controlerende taak vergeleken met een accountant. Denk aan de controle van fiscale aangiften of complex fiscaal advieswerk.

Waar werkt een fiscalist?

Een fiscalist kan voor zowel kleine als grote bedrijven een adviserende rol hebben, maar zijn met name bij grotere ondernemingen actief. Veelal werken fiscalisten bij accountants- en belastingadvieskantoren of de overheid, denk aan de FOD. 

Vind een deskundig fiscalist bij u in de buurt

Onze ervaren fiscalisten helpen u graag bij uw fiscale vraagstukken. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag vrijblijvend maximaal 3 offertes aan via ons aanvraagformulier hieronder of neem contact met ons op per telefoon 092 98 01 79 of via mail (info@wrkd.be) om de mogelijkheden te bespreken.

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)


Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.